DARMOWE BADANIA: rekrutacja wciąż trwa!

Szanowni Państwo,

informujemy, że przedłużamy termin rekrutacji do zadania publicznego, który potrwa przez cały okres wakacyjny. W tym czasie informacji o zadaniu publicznym i badaniach przesiewowych będzie można zasięgnąć u naszych konsultantów w namiocie, który pojawi się w różnych miejscach na terenie miasta. Szczegóły wkrótce!

Przypominamy, że w ramach zadania publicznego uczestnikom projektu  oferujemy darmowe badania lekarzy specjalistów.

Temat zadania:

„Edukacja, promocja i profilaktyka w kierunku przeciwdziałaniu nadwagi, otyłości i cukrzycy wśród mieszkańców gminy Zbąszyń”  realizowane jest przez Fundację Ochrona Zdrowia Opieka i Troska, a współfinansowane jest przez gminę Zbąszyń.

Cel zadania

• Kształtowanie prawidłowych zachowań i postaw w kierunku zwalczenia chorób cywilizacyjnych: otyłości i cukrzycy typy 2.
  • Diagnostyka cukrzycy typu 2
  • Kto może wziąć udział w zadaniu?
  • Dzieci i młodzież w wieku 7 – 18 lat (w obecności rodzica lub opiekuna)
  • Dorośli w wieku 45 – 65 lat

Do kogo kierowane jest zadanie publiczne?

• Dzieci, młodzież i dorośli, którzy borykają się z nadwagą, otyłością.
  • Osoby których przodkowie chorują/chorowali na cukrzycę typu 2.

Jaką pomoc otrzymasz?

W okresie rekrutacji do zadania publicznego prowadzone są darmowe badania przesiewowe mające na celu wybór osób najbardziej potrzebujących wsparcia oraz zagrożonych cukrzycą typu 2.

Badania przesiewowe:

• dzieci i młodzież: dokładny pomiar wagi ciała, wstępny wywiad, pomoc w wypełnieniu ankiety.
  • dorośli: dokładny pomiar wagi ciała metoda bioimpedancji elektrycznej, pomoc w wypełnieniu ankiet rekrutacyjnych, pomiar glukozy.

Darmowa opieka specjalistyczna uczestników zakwalifikowanych do  zadania publicznego:

•  dzieci: warsztaty edukacyjne dla dzieci i ich opiekunów, konsultacje dietetyczne z indywidualnymi zaleceniami żywieniowymi
  • konsultacje lekarza diabetologa, dodatkowe badania laboratoryjne, uzupełniające wizyty lekarzy specjalistów: kardiolog, okulista, chirurg, warsztaty edukacyjne

To jedyna szansa na podjęcie próby zrzucenia zbędnych kilogramów pod okiem specjalistów. Wszyscy zainteresowani mogą rejestrować się na pomiary w Regionalnym Centrum Zdrowia. W każdy wtorek dietetyk Magdalena Rybicka-Wachowska konsultuje, waży, mierzy pomaga w wypełnieniu ankiety oraz udziela informacje na temat szczegółów zadania publicznego.

Zapraszamy !