Fotorelacja z panelu wykładowego

Kolejny z wrześniowych wykładów odbył się w ostatnią sobotę. W ramach zadania publicznego pt. „Edukacja, promocja i profilaktyka w kierunku przeciwdziałania nadwadze, otyłości i cukrzycy wśród mieszkańców gminy Zbąszyń” odbyły się spotkania z panią dietetyk, kosmetolog oraz lekarzem chorób wewnętrznych. Mowa była o epidemii XXI w. zarówno wśród dorosłych jak i dzieci. Słuchacze zapoznali się z danymi statystycznymi, które niestety wykazują, że w Polsce jest coraz więcej ludzi otyłych. Według WHO otyłość jest chorobą, którą należy leczyć zbilansowana dietą oraz aktywnością fizyczną. Wieloletnia otyłość zwłaszcza wśród dzieci prowadzi do zachorowań na choroby metaboliczne w tym cukrzycy typu 2. Zdrowe nawyki żywieniowe należy krzewić już u najmłodszych dzieci, a rodzice powinni być pierwszymi nauczycielami, którzy dają przykład i promują zdrowy styl życia. Prelekcja przeciągnęła się w czasie, a to dlatego, że problem jest naprawdę poważny i zrodziło się wiele pytań.