Realizujemy nowe zadanie publiczne!

W 2020 roku Gmina Zbąszyń kieruje do mieszkańców gminy Zbąszyń zadanie publiczne mające na celu podniesienie świadomości w zakresie profilaktyki  prozdrowotnej oraz promowania aktywności fizycznej i zdrowego odżywia.

Zadanie publiczne pt. „Aktywność fizyczna i zdrowe odżywianie się kluczowym elementem zdrowego stylu życia”  jest kontynuacją poprzednich zadań i ma na celu szerzenie prawidłowych zachowań zdrowotnych wśród dzieci, młodzieży, osób dorosłych w tym również starszych. Dane statystyczne ujawniają, że zarówno w Polsce jak i w Zbąszyniu wskaźnik zachorowalności i umieralności z powodu chorób cywilizacyjnych drastycznie wzrasta. U podstaw tego problemu leży wciąż zbyt niska świadomość i błędy żywieniowe oraz niska aktywność ruchowa, która przyczynia się do powstawania nadwagi i otyłości. Niewątpliwie czynnikiem etiologicznym między innymi cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych i nowotworów jest nieprawidłowe odżywianie i brak ruchu.

Realizatorem zadania publicznego jest Fundacja Ochrona Zdrowia Opieka i Troska w Zbąszyniu. Zadanie publiczne trwać będzie do końca 2020 roku i kierowane jest zarówno do dzieci i młodzież w wieku 7-24 lat, jak i dorosłych  w tym osoby starsze z gminy Zbąszyń.

Wszelkie działania opierać się będą na promocji, edukacji i szerzeniu profilaktyki w kierunku przeciwdziałania chorobom cywilizacyjnym, których przyczyna leży w niehigienicznym stylu życia.

W ramach zadania publicznego przewidziane są:

• Emisja trzech filmów w telewizji kablowej
  • Spotkanie z nauczycielami i wychowawcami szkół z terenu gminy
  • Lekcje pokazowe dla uczniów prowadzone przez dietetyka z użyciem materiałów dydaktycznych

Zapraszamy do śledzenia informacji na temat zadania publicznego na portalu społecznościowym Facebook.