Relacja z wykładu: Medycyna estetyczna

W ostatnim czasie coraz głośniej jest o zabiegach odmładzających. Nasza społeczność poczuła potrzebę zasięgnięcia informacji i opinii u specjalisty.

Zadania promowania i wyjaśniania zagadnień nowoczesnej medycyny estetycznej podjęła się kosmetolog Kliniki Kolagenu Agnieszka Żyła, która 10-go marca w ramach zajęć dla studentów Uniwersytetu Trzeciego Wieku opowiadała jak medycyna estetyczna ewoluuje w kierunku medycyny regeneracyjnej.

Wszyscy kojarzymy zabiegi upiększające i obserwujemy szerzący się kult piękna i młodości. Moda, promowana przez celebrytów i influencerów,  na pełne usta, wydatne policzki, nieskazitelną cerę i idealne ciało dotarła do przeciętnego Kowalskiego. Na temat świadomości pacjentów i zagadnieniach medycyny estetycznej oraz zabiegów anti-aging opowiadała pani Agnieszka zwracając szczególną uwagę na to, w jakim kierunku podążają trendy walki z procesem starzenia. Coraz chętniej stosowane są preparaty, substancje uruchamiające nasz naturalny system odnowy komórkowej. W świecie medycyny estetycznej zaczyna przebijać się moda na naturalność, małoinwazyjność i przede wszystkim bezpieczeństwo. Pacjenci są bardziej świadomi i cierpliwi w oczekiwaniu na efekty. Metoda małych kroków i regularnych zabiegów wypiera chirurgiczne liftingi i operacje. Rozmawiano o najczęściej stosowanych zabiegach, które spowalniają upływ czasu. O wskazaniach i przeciwwskazaniach, a także etyce zawodowej i bezpieczeństwie w gabinecie. Medycyna estetyczna i zabiegi regeneracyjne zdobywają coraz większą popularność. Nie chodzi tylko o piękno i młodość, ale też o dobre samopoczucie i pewność siebie. Niektóre zabiegi pomagają ukryć blizny, bądź skazy młodości (przebarwienia), ale także przychodzą z pomocą osobom, które ucierpiały w wypadkach. Ogólnie ujmując coś co w odległych latach było zarezerwowane tylko dla bogatszej klasy i spełniało fanaberie dążenia do przerysowanego ideału piękna nabiera innego znaczenia. Kadra jest lepiej przeszkolona, produkty lepiej przebadane, a technologie nastawione na regenerację. Jesteśmy bardziej otwarci i chętni ulec modzie, która jest bezpieczna i promuje naturalność.

Już niedługo kolejne spotkanie ze specjalistą oraz wizyta w Poradni Medycyny Estetycznej. Studenci będą mieli okazję przyjrzeć się aparaturze wykorzystywanej w zabiegach upiększających. Zapraszamy.