Relacja z wykładu w DDO SENIOR WIGOR

We wtorek 20-go marca w Dzienny Domu „Senior-Wigor” w Zbąszyniu po raz kolejny miał miejsce wykład edukacyjny. To już trzecie spotkanie z Seniorami, podczas którego specjaliści Regionalnego Centrum Zdrowia wyjaśniają pojęcia medyczne, przebieg badań i zabiegów, oraz przybliżają nam współczesne rozwiązania problemów zdrowotnych. Tym razem prelekcji udzieliła pielęgniarka kardiologiczna Magdalena Łukaszewska, która w Regionalnym Centrum Zdrowia współpracuje z kardiologiem dr.n.med. Andrzejem Sieńko. Pani Magda towarzyszy pacjentom podczas badań przed konsultacją lekarską wykonując podstawową diagnostykę tj. pomiar ciśnienia tętniczego i tętna oraz badanie EKG.

Tematyką wykładu było przygotowanie pacjenta do konsultacji kardiologicznej. Pani Magdalena tłumaczyła w jaki sposób opisywać swoje dolegliwości podczas rozmowy z lekarzem, jak się ubrać, co ze sobą zabrać na wizytę. Szczegółowo wyjaśniła tzw. „syndrom białego fartucha”, który zapewne doświadczył nie jeden z nas. Uspokoiła, że tego typu reakcje są naturalne, a zaburzone stresem wyniki badań nie wpływają wymiernego wpływu na ogólną ocenę stanu zdrowia pacjenta. Tego typu sytuacje najczęściej obserwujemy podczas rutynowego badania pomiaru ciśnienia tętniczego, które zazwyczaj u lekarza wzrasta. Dlatego najlepiej kilka dni przed wizytą kardiologiczną wykonywać regularny pomiar ciśnienia i zapisywać go. Dzięki temu lekarze będzie miał właściwy pogląd na kształtowanie się wartości ciśnienia. Równie istotną rolę podczas wywiadu odgrywają zdarzenia zaistniałe w przeszłości, tj. niedawna hospitalizacja, utrata przytomności, itp. Ważne, aby zabrać ze sobą kartę wypisu pobytu na SOR (Szpitalny Oddział Ratunkowy), albo przynajmniej leki, które pacjent zażywa. Wielu z nas nie pamięta ich nazw i dawkowania oraz gramatury. Są to istotne informacje pozwalające ustalić ciąg dalszy leczenia.

Podczas interesującej rozmowy padło wiele pytań. Pensjonariusze Domu Senior-Wigor uczyli się jak poprawnie mierzyć ciśnienie tętnicze krwi, oraz kiedy najlepiej wykonywać te pomiary. Na zakończenie Pani Magdalena przeprowadziła badania elektrokardiograficzne naszym Seniorom za pomocą aparatu (elektrokardiograf), który rejestruje prądy czynnościowe serca w spoczynku. Badanie EKG pozwala wykryć wiele chorób serca, w tym zaburzenia rytmu, niedokrwienie, czy zawał. Z powodu ograniczeń czasowych badania będą kontynuowane na następnym spotkaniu za miesiąc. Wówczas słuchacze zapoznają się z kolejnymi zagadnieniami o tematyce kardiologicznej.